Asasi

Utama > Program Asasi Sains

* Semua maklumat disediakan oleh CQA
* Semua maklumat adalah benar semasa penerbitan. UniKL berhak untuk membuat perubahan pada program yang ditawarkan dan kandungannya tanpa pemberitahuan terlebih dahulu. Program yang akan ditawarkan adalah tertakluk kepada kelulusan MQA.

Asasi Sains

Kursus Asasi Sains

Program Asasi Sains diwujudkan untuk pelajar dalam dan luar negara yang merancang untuk meneruskan pengajian ke program ijazah sarjana muda di Universiti Kuala Lumpur. Program Asasi Sains ini adalah program 1 tahun yang memenuhi teori asas yang diperlukan oleh pelajar bagi melanjutkan pengajian di peringkat yang lebih tinggi.

Objektif Program

• Untuk melahirkan graduan asasi sains yang akan menyambung pengajian dalam Ijazah Sarjana Muda dalam bidang sains dan teknologi.
  • Untuk membentuk pelajar yang berpengetahuan, cekap dan berdaya saing yang mampu mengemudi negara di masa akan datang selari dengan Falsafah Pendidikan Kebangsaan.
  • Untuk meningkatkan pengetahuan dan kemahiran di kalangan pelajar secara berterusan bagi mengisi kekosongan dalam bidang professional di negara ini.

Objektif Pendidikan Program (OPP)

• OPP 1
    Graduates who are knowledgeable and skilled, able to pursue further education in their respective skill of study at Universiti Kuala Lumpur or other higher learning institutions.
  • OPP 2
    Graduates who are able to identify and apply data in response to scientific problem.
  • OPP 3
    Graduates who are able to communicate effectively and ethically, and take alternate role as leaders and team members.
  • OPP 4
    Graduates who are innovative and committed to the importance of lifelong learning and continuous improvement.

Dapatan Pembelajaran Program (DPP)

• DPP 1
    Apply basic knowledge of science and mathematics in science and technology areas
  • DPP 2