fbpx
Call Button

Teknologi Biokejuruteraan

Utama > Akademik > Bahagian Teknologi Biokejuruteraan

Teknologi Biokejuruteraan

Kejuruteraan bioproses adalah sebahagian daripada kejuruteraan kimia yang bertanggungjawab untuk menterjemahkan penemuan sains hayat kepada produk, proses, atau sistem praktikal yang dapat memenuhi keperluan masyarakat.

Dunia sentiasa berubah dan pelbagai cabaran dihadapi dalam industri makanan, kesihatan, persekitaran dan sebagainya. Bahan biologi adalah kunci untuk menghadapi cabaran ini. Oleh itu, terdapat keperluan berterusan bagi jurutera kimia dengan latar belakang pengetahuan biologi serta penggunaannya (Jawatankuasa Majlis Penyelidikan Nasional (AS) Kejuruteraan Bioproses, 1992). Kejuruteraan bioproses adalah sebahagian daripada kejuruteraan kimia yang bertanggungjawab untuk menterjemahkan penemuan sains hayat kepada produk, proses, atau sistem praktikal yang dapat memenuhi keperluan masyarakat. Jurutera bioproses terlibat dengan reka bentuk dan pembangunan proses dan peralatan untuk pembuatan farmaseutikal, nutraseutikal, bahan kimia, polimer, makanan dan produk pertanian serta dalam rawatan sisa pepejal dan air sisa.

Bahagian Teknologi Biokejuruteraan di UniKL MICET mengkhusus di dalam pendidikan teknologi kejuruteraan kimia dan biokejuruteraan. Matlamat kami adalah untuk menawarkan program pendidikan berkualiti tinggi yang akan mempersiapkan pelajar untuk bekerja di industri kimia dan biologi, dan juga bidang akademik. Kami berhasrat untuk menyediakan tenaga kerja di bidang teknologi kejuruteraan kimia dan bio berikutan keperluan yang semakin meningkat di Malaysia. Kekuatan kami adalah menghasilkan graduan yang tersedia industri dan berkelayakan dengan potensi besar untuk menjadi profesional serta menyumbang kepada pelbagai bidang biokejuruteraan. Kami menawarkan program yang di ajar sepenuhnya dengan Bahasa Inggeris seperti berikut:

 

UNIVERSITI KUALA LUMPUR
Branch Campus Malaysian Institute of Chemical & Bioengineering Technology (UniKL MICET)

Lot 1988, Kawasan Perindustrian Bandar Vendor, Taboh Naning,
78000 Alor Gajah, Melaka.

+606 – 551 2000

+606 – 551 2001

BERHUBUNG DENGAN #uniklmicetofficial

Laman web UniKL dibangunkan & dikendalikan oleh
Penjenamaan Korporat & Komunikasi Strategik
Jabatan (CBSCD)

 

ms_MYMalay