fbpx
Call Button

'MARI LAKUKAN DENGAN BETUL'

SEGREGATE and manage your household and industrial waste in a better way for the sake of the environment!

Pengurusan sisa telah menjadi masalah yang berterusan selama bertahun-tahun dalam masyarakat kita. Diharapkan program dan kempen kesedaran yang berterusan akan mendidik masyarakat dalam mengasingkan dan mengitar semula sampah rumah tangga mereka untuk kehidupan yang lebih sihat.

Ini juga bermaksud melindungi alam sekitar dari bahaya dan menyumbang untuk menjaga keseimbangan ekologi semula jadi.

Universiti Kuala Lumpur Malaysian Institute of Chemical and Bioengineering Technology (UniKL MICET) was invited to join in the “Let’s Do It Right’ Campaign 2020’ – a national level programme organised by Solid Waste and Public Cleansing Management Corporation (SWCorp) in collaboration with Freeport A’ Formosa and the Alor Gajah Municipal Council on 23 August at Freeport A Farmosa Resort.

SWCorp adalah agensi di bawah Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan. Pameran sehari itu memberi tumpuan kepada pengurusan sisa pepejal domestik yang betul di kalangan masyarakat setempat.

"Program ini bertujuan untuk menjalin kerjasama antara pemerintah dan swasta serta organisasi bukan kerajaan (NGO) untuk memupuk amalan kebersihan sesuai dengan hasrat pemerintah untuk mewujudkan masyarakat yang celik hijau," kata Dr Nadia Razali, seorang pensyarah kanan di Bahagian Teknologi Kejuruteraan Alam Sekitar UniKL MICET.

Dia juga merupakan pengurus projek untuk projek dan latihan pengurusan sisa pepejal UniKL MICET.

Dr Nadia memiliki PhD dalam bidang Pembinaan dari Heriot-Watt University di United Kingdom, Sarjana dalam Alam Sekitar - Sains & Teknologi (Universiti Putra Malaysia) dan Sarjana Muda dalam Kejuruteraan Alam Sekitar (Universiti Malaya). Bidang pengkhususannya adalah dalam teknologi hijau, pembinaan dan bangunan, bahan dan mortar sejarah.

"Terdapat salah tanggapan besar oleh masyarakat kita dalam pengurusan sisa. Orang membuang sampah ke mana sahaja, di mana sahaja dan dengan cara yang sesuai dengannya. Terdapat cara-cara yang tepat untuk membuang sisa pepejal, dan oleh itu

tema kempennya adalah 'Mari Lakukan dengan Betul, "tegasnya, sambil menambahkan bahawa sambutan daripada orang ramai amat menggalakkan.

“Kami juga berjaya memasarkan program UniKL MICET juga. Dalam acara tersebut, kami menerima beberapa peluang kerjasama projek dan pertanyaan daripada peserta pameran mengenai latihan dan Tanggungjawab Sosial Korporat, ”kata Dr Nadia.

"Sebagai sebuah institusi pengajian tinggi yang menawarkan kursus Teknologi Kejuruteraan Alam Sekitar, UniKL MICET telah berkongsi maklumat mengenai aktiviti akademik, CSR dan pencapaian penyelidikan yang berkaitan dengan sisa pepejal."

UNIVERSITI KUALA LUMPUR
Branch Campus Malaysian Institute of Chemical & Bioengineering Technology (UniKL MICET)

Lot 1988, Kawasan Perindustrian Bandar Vendor, Taboh Naning,
78000 Alor Gajah, Melaka.

+606 – 551 2105

+606 – 551 2001

BERHUBUNG DENGAN #uniklmicetofficial

Laman web UniKL dibangunkan & dikendalikan oleh
Penjenamaan Korporat & Komunikasi Strategik
Jabatan (CBSCD)

 

ms_MYMalay