fbpx
Call Button

Asia Food

Utama > Mengenai Kami > Pasukan Pengurusan > Asia Food

Asia Food – “Asia’s Leading Halal Food Centre”

Asian Food Validation Centre or ASIA FOOD –  is a manufacturing, processing and validation centre developed by MARA in collaboration with Ministry of Health to provide food entrepreneurs with comprehensive training, support and consultation services in food technology and manufacturing.

Dianggarkan bahawa Perusahaan Sederhana Kecil (PKS) menyumbang hampir 99.2% perniagaan di Malaysia dan sektor pemprosesan makanan merupakan sektor terbesar di kalangan PKS. Dengan Malaysia muncul sebagai salah satu pemain utama dalam industri Halal di seluruh dunia, peluang pertumbuhan bagi pengeluar makanan di Malaysia adalah sangat besar. Untuk merealisasikan potensi tersebut, MARA telah menubuhkan ‘Inkubator Teknologi Makanan MARA’ or INTEM, yang mana sekarang lebih dikenali sebagai “Asia Food Validation Centre or ASIA FOOD” – diuruskan oleh “UniKL Malaysian Institute of Chemical & Bioengineering Technology (UniKL MICET)”. Terletak di Taman Perindustrian Kepong, ASIA FOOD adalah merupakan pusat sehenti untuk pembuatan, pemprosesan dan pengesahan yang dibina oleh MARA untuk usahawan berasaskan makanan. Dengan kemudahan canggih, pakar yang terlatih dan berpengalaman, ASIA FOOD berupaya menawarkan pelbagai perkhidmatan berkaitan Teknologi dan pembuatan Makanan.

Diantara Kursus Ditawarkan oleh Asia Food adalah:

 • Panduan mengenai permohonan pendaftaran & pelesenan perniagaan
 • Perundingan halal & teknikal
 • Perkhidmatan analisis kimia & bio makanan
 • Kemudahan pemprosesan & pembuatan makanan
 • Perkhidmatan pembungkusan & pengedaran
 • Latihan pemasaran dan promosi

Dengan adanya kerjasama ASIA FOOD dengan Institut Bersama Keselamatan Makanan dan Nutrien Gunaan, University of Maryland dan dalam perancangan untuk memperluas kolaborasi dan perkongsian dengan pihak-pihak yang berkaitan antara ASIA FOOD dan Jabatan Keselamatan dan Kualiti Makanan Kementerian Kesihatan, Perbadanan Pembangunan Industri Halal ( HDC), Jabatan Kimia, ASIA FOOD semakin maju untuk diiktiraf sebagai Badan Pensijilan Bertauliah (ACB) oleh Jabatan Standard Malaysia (DSM) dan Badan Pensijilan (CB) oleh Kementerian Kesihatan. Dengan mengukuhkan perkongsian ini juga, ASIA FOOD dapat memberikan panduan mengenai pendaftaran perniagaan dan permohonan perlesenan. Ini akan membuka jalan bagi ASIA FOOD untuk menjadi ONE STOP CENTRE dan Pusat Pengesahan Halal bertaraf dunia,serta pusat untuk mengembangkan modal insan yang cekap yang berpengetahuan dalam teknologi makanan dan pembuatan Halal.

Selain latihan dan perundingan, ASIA FOOD juga aktif menghasilkan jenama produk makanan berkualiti tinggi sendiri untuk dikomersialkan. Produk tersebut adalah hasil inisiatif R&D UniKL di mana para penyelidik dan ahli akademik dalam bidang berkaitan secara aktif menghasilkan produk makanan inovatif yang mempunyai nilai komersial yang besar. Produk-produk ini kemudian dihasilkan secara besar-besaran dan dikomersialkan sebagai sumber pendapatan ASIA FOOD dan UniKL.

Sebagai tambahan, ASIA FOOD juga bertindak sebagai kilang pengajaran bagi pensyarah dan pelajar UniKL di mana mereka terdedah kepada kaedah pengeluaran makanan dan amalan industri yang sebenarnya. Pendidikan Berasaskan Pengeluaran (PBE) ini menyebabkan pelajar UniKL memperoleh pendidikan holistik kerana mereka dapat melihat sendiri pengetahuan teori yang diajar di bilik darjah dalam persekitaran industri sebenar. Mereka juga mengikuti perkembangan teknologi terkini dan kemajuan dalam pengeluaran kilang. Melalui ini, ASIA FOOD juga menyokong program Perindustrian UniKL di mana pelajar dikehendaki mengikuti latihan industri bermula seawal semester satu, memberi mereka pendedahan kepada persekitaran kerja yang nyata sejak awal. Ini memberi mereka pengetahuan dan pengalaman langsung dan ini akan akhirnya meningkatkan prospek pekerjaan mereka setelah tamat pengajian.

Melalui perkhidmatan latihan dan perundingan yang merangkumi A hingga Z, ASIA FOOD berharap dapat memastikan kelangsungan perniagaan permulaan dalam pemprosesan dan pembuatan makanan serta memperkenalkan teknologi dan inovasi baru ke dalam perusahaan makanan yang ada. Selain nasihat dan bantuan untuk meningkatkan aliran proses pembuatan dan produktiviti perniagaan, ASIA FOOD juga memastikan produk yang dihasilkan mematuhi standard keselamatan dan kualiti makanan antarabangsa dan ini meningkatkan kebolehpasaran dan daya saing produk di pasaran Halal global.

Asia Food dilengkapi dengan jentera teknologi canggih. Terdapat 6 kilang mini Makanan Asia, seperti yang disenaraikan di bawah:

 • Biskut & Doh
 • Pastri Beku
 • Beku Pratha & Spring Roll
 • Pes Masakan Sejuk
 • Puree Buah Beku
 • Retort Pouch

Asia Food juga mempunyai Makmal Analisis yang bertaraf ISO 17025.

Inkubator Teknologi Makanan MARA, Lot 2868, Jln KIP 2, Kaw Perind. Kepong, 52200 Kuala Lumpur

+603 – 62615209

UNIVERSITI KUALA LUMPUR
Branch Campus Malaysian Institute of Chemical & Bioengineering Technology (UniKL MICET)

Lot 1988, Kawasan Perindustrian Bandar Vendor, Taboh Naning,
78000 Alor Gajah, Melaka.

+606 – 551 2000

+606 – 551 2001

BERHUBUNG DENGAN #uniklmicetofficial

Laman web UniKL dibangunkan & dikendalikan oleh
Penjenamaan Korporat & Komunikasi Strategik
Jabatan (CBSCD)

 

ms_MYMalay