fbpx
Call Button

Pendaftaran

Utama > Akademik > Perkara Akademik > Pendaftaran

Pendaftaran

Pendaftaran Semester dikelaskan sebagai dua jenis; Pendaftaran Semester dan Pendaftaran Kursus

Pendaftaran Semester
Semua pelajar mesti mendaftarkan semester akademik mereka dalam talian dalam masa yang ditunjukkan oleh Universiti. Pendaftaran dibuka sehingga Jumaat sebelum minggu pertama kalendar akademik. Pelajar mesti membayar semua perkara terlebih dahulu sebelum dibenarkan mendaftar. Pendaftaran lewat dibenarkan sehingga minggu kedua semester akademik baru. Pelajar akan didenda RM50 kerana mendaftar lewat.

Pendaftaran Kursus
Semua pelajar mesti mendaftar kursus sebelum semester akademik bermula. Pendaftaran semester pelajar untuk semesternya akan dibatalkan dan status pelajarnya akan ditangguhkan atau diberhentikan sekiranya dia gagal mendaftar dalam tempoh yang ditentukan yang dibenarkan, kecuali dia memberikan alasan yang sah yang boleh diterima oleh Dekan.

Kalendar Akademik
Kalendar Akademik berfungsi sebagai sumber maklumat dan dokumen perancangan bagi institusi, Pusat dan Bahagian UniKL untuk dirujuk. Kalendar akademik merangkumi tarikh pendaftaran, tarikh mula kelas, tarikh peperiksaan dan cuti semester. Sebilangan program di UniKL mungkin melihat kalendar akademik yang berbeza mengikut keperluan program. Walau bagaimanapun, Kalendar Akademik Utama diikuti oleh kebanyakan institusi.

Pemindahan kredit
Pelajar dibenarkan untuk memindahkan kredit untuk kursus yang telah diambilnya di program akademik lain sebelum dia masuk ke Universiti. Terma dan syarat untuk pemindahan kredit adalah seperti di Buku Panduan Peraturan Peraturan Universiti (URR).

Menukar Program
Pelajar hanya boleh menukar program akademik mereka SEKALI. Namun, jika pelajar baru, selama minggu orientasi, memilih untuk mengambil program lain daripada program yang sebelumnya dia daftarkan, ini tidak akan dianggap sebagai program yang berubah. Kelulusan untuk menukar program mesti diperoleh daripada Dekan institut sebelum semester baru bermula.

Penangguhan Pengajian
Seorang pelajar boleh menangguhkan pengajiannya kerana alasan perubatan atau bukan perubatan untuk dua semester sahaja. Permohonan penangguhan mesti dibuat kepada Dekan institut sebelum minggu 9. Syarat dan syarat penangguhan adalah seperti di Buku Panduan Peraturan Peraturan Universiti (URR).

Menamatkan Pengajian
Seorang pelajar dianggap telah menamatkan pengajiannya dan layak untuk lulus apabila dia telah lulus semua mata pelajaran dalam program pengajiannya.

UNIVERSITI KUALA LUMPUR
Branch Campus Malaysian Institute of Chemical & Bioengineering Technology (UniKL MICET)

Lot 1988, Kawasan Perindustrian Bandar Vendor, Taboh Naning,
78000 Alor Gajah, Melaka.

+606 – 551 2105

+606 – 551 2001

BERHUBUNG DENGAN #uniklmicetofficial

Laman web UniKL dibangunkan & dikendalikan oleh
Penjenamaan Korporat & Komunikasi Strategik
Jabatan (CBSCD)

 

ms_MYMalay