fbpx
Call Button

Teknologi Kejuruteraan Makanan

Utama > Akademik > Food Engineering Technology

Teknologi Kejuruteraan Makanan

Program yang ditawarkan adalah untuk memenuhi permintaan industri makanan untuk menghasilkan tenaga kerja mahir bagi memenuhi keperluan negara.

The section offers five programs to the students:

Industri makanan Malaysia mengeluarkan makanan dari bahan mentah tempatan dan import. Pembuatan makanan ini bertujuan digunakan terutamanya untuk kegunaan tempatan. Dengan terbentuknya Hab Halal, aktiviti pembuatan makanan kini telah mula mengeksport makanan halal untuk masyarakat dunia. Pengembangan dalam aktiviti pembuatan makanan akan meningkatkan pekerja mahir sesuai dengan keperluan teknologi pembuatan makanan. Permintaan untuk graduan teknologi kejuruteraan makanan akan meningkat kerana banyak syarikat baru tempatan dan asing akan ditubuhkan dan mereka memerlukan kepakaran teknikal untuk menyelesaikan masalah, mengekalkan proses dan menguruskan persekitaran.

Keperluan ini dilihat untuk memenuhi permintaan tinggi bagi melahirkan ahli jurutera teknologi untuk mengendalikan dan menyelengara mesin pengeluaran. Oleh itu, kami menyediakan kurikulum yang lebih tertumpu pada latihan berasaskan kemahiran yang diperlukan oleh industri.

Matlamat kami bukan hanya untuk memasarkan produk kami (lulusan) untuk Malaysia, tetapi juga untuk memenuhi permintaan industri kejuruteraan kimia yang semakin meningkat. Oleh itu, program ini ditawarkan dalam Bahasa Inggeris. Penyelidikan dan pembangunan juga ditekankan untuk memastikan bahawa graduan kami adalah yang terbaik dalam teknologi kejuruteraan kimia khususnya dalam bidang makanan.

UNIVERSITI KUALA LUMPUR
Branch Campus Malaysian Institute of Chemical & Bioengineering Technology (UniKL MICET)

Lot 1988, Kawasan Perindustrian Bandar Vendor, Taboh Naning,
78000 Alor Gajah, Melaka.

+606 – 551 2000

+606 – 551 2001

BERHUBUNG DENGAN #uniklmicetofficial

Laman web UniKL dibangunkan & dikendalikan oleh
Penjenamaan Korporat & Komunikasi Strategik
Jabatan (CBSCD)

 

ms_MYMalay