fbpx
Call Button

FAQ

Utama > Hubungi Kami > FAQ

Hai di sana !

Berikut adalah soalan yang paling kerap ditanya mengenai UniKL. Sila klik subjek di bawah untuk jawapannya.

Adakah UniKL MICET IPTS atau IPTA?

Universiti Kuala Lumpur MICET adalah satu-satunya IPTS yang dimiliki sepenuhnya oleh MARA, sebuah agensi kerajaan. Klik disini untuk maklumat lanjut.

Apakah syarat-syarat yang diperlukan untuk memohon UniKL MICET?

Klik pautan program untuk kemasukan dan butiran syarat kemasukan.

Adakah terdapat asrama yang disediakan untuk pelajar?

UniKL MICET mempunyai hostel. Walau bagaimanapun, ia adalah secara siapa cepat dia dapat. Klik disini untuk Gaya Hidup Kampus.

Bilakah pengambilan untuk UniKL MICET & bagaimana untuk memohon?

Terdapat 3 pengambilan setahun seperti di bawah;

  1. Asasi Sains & Diploma | Pengambilan Jun & Julai
  2. Ijazah Sarjana | September
  3. Sarjana / Doktor | Sepanjang tahun

Klik cara memohon untuk maklumat lanjut.

Apa itu Bioproses?
  • Kejuruteraan berasaskan sains yang mengintegrasikan sains kejuruteraan & disiplin bioteknologi yang memberi tumpuan kepada 4 pengkhususan iaitu produk komoditi utama, bioteknologi alam sekitar, produk farmaseutikal dan bioteknologi perindustrian.
  • Mengaplikasikan pengetahuan sistem biologi, analisis kejuruteraan dan reka bentuk untuk menyelesaikan masalah teknikal yang melibatkan benda-benda hidup dan alam sekitar.

 

Apa itu Teknologi Makanan?

Disiplin kejuruteraan yang berasaskan gabungan sains dan rekabentuk kejuruteraan dengan prinsip dan konsep teknologi makanan. Ia menerapkan prinsip kejuruteraan dan kimia makanan untuk pemprosesan makanan berskala besar. Pendedahan kepada bidang kimia makanan, mikrobiologi makanan, kejuruteraan makanan, keselamatan makanan, pemprosesan makanan dan nilai gizi makanan.

 

 

Apa itu Polimer?

Polimer boleh didapati secara semulajadi atau diperolehi secara sintetik daripada sumber semula jadi atau petroleum. Ia meliputi bahan getah, latek, komposit dan plastik. Pembuatan, pengujian dan pencirian, proses sintesis polimer daripada petroleum atau sumber semulajadi telah digariskan beserta dengan kelestarian industri polimer dari aspek persekitaran.

 

Apa itu Alam Sekitar?
Pengajian alam sekitar di UniKL MICET menyediakan para pelajar dengan asas akademik yang komprehensif dan pengalaman langsung dalam teknologi kejuruteraan kimia & persekitaran. Ini adalah untuk untuk mempromosikan kelestarian ekonomi, sosial, dan alam sekitar dalam dunia yang semakin kompleks dan saling bergantungan. kami melibatkan:
• Undang-undang Alam Sekitar, Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan
• Teknologi Kawalan Pencemaran Udara
• Teknologi Rawatan Air Sisa
• Kawalan Hingar dan Getaran
• Teknologi Rawatan Air

 

Apa itu Proses?

Program ini memberi tumpuan kepada reka bentuk, operasi dan penyelenggaraan proses pembuatan kimia dan bahan. Selain daripada pengetahuan asas kejuruteraan kimia dalam pemindahan jisim dan haba, operasi unit, mekanik bendalir dan kawalan proses; pelajar juga akan dikhususkan dalam pemprosesan petrokimia dan gas asli, oleo kimia dan proses industri yang lain. Pelajar akan menjalani praktikal di makmal asas kejuruteraan hingga ke makmal kilang perintis. Mereka akan didedahkan dalam pembuatan dan penghasilan sabun dan marjerin, pengolahan minyak sawit dan merancang serta melakukan eksperimen secara sendirian dan berkumpulan.

Apakah laluan kerjaya bagi para lulusan Kejuruteraan Teknologi Proses?

• Pemprosesan Huluan Kimia Industri

• Pemprosesan Hiliran Kimia Industri

• Kerja Penyelenggaraan Kimia Industri

• Kerja Pengeluaran & Proses Kimia Industri

• Tenaga Kerja Penyelidikan & Makmal Kimia Industri

Apakah Laluan Kerjaya, di dalam bidang kejuruteraan teknology kimia

 

Jawatan kerja semasa yang ditawarkan untuk graduan UniKL MICET sebagai Jurutera Operasi, Kimia, Eksekutif Produk, Inspektor QC, Eksekutif Penyelidikan, Eksekutif Jaminan Kualiti, Pakar Produk, Jurutera Keselamatan & Risiko, Perkhidmatan Analisis & Juruteknik Makmal, Eksekutif, Pengurusan Keselamatan Proses, Jurutera Teknologi Proses, Jurutera Pembangunan Perniagaan, Eksekutif Rakan BioNexus, Pengurus Program dari pelbagai industri seperti Deleum Oilfield Chemical, Deleum Berhad, Royce Pharma Manufacturing Sdn Bhd, Malaysian Biotechnology Corporation (BiotechCorp), Sime Darby Plantation,Pharmaniaga Manufacturing Berhad, Titan Petchem (M) Sdn Bhd, WorleyParson Services Sdn Bhd, Alfa Laval Sdn Bhd, Petronas Chemical Group, Petronas Penapisan Melaka, Talisman Energy, Schlumberger, Saudi Kayan Petrochemical Company Saudi, Bayer Material Science AG. Leverkusen, Jerman, Shell Trading Sdn Bhd dan lain-lain.

 

jika anda memerlukan maklumat lanjut atau keraguan, sila tidak teragak-agak untuk menghubungi kami. Terima kasih atas masa berharga anda dan minat anda terhadap UniKL.

UNIVERSITI KUALA LUMPUR
Branch Campus Malaysian Institute of Chemical & Bioengineering Technology (UniKL MICET)

Lot 1988, Kawasan Perindustrian Bandar Vendor, Taboh Naning,
78000 Alor Gajah, Melaka.

+606 – 551 2000

+606 – 551 2001

BERHUBUNG DENGAN #uniklmicetofficial

Laman web UniKL dibangunkan & dikendalikan oleh
Penjenamaan Korporat & Komunikasi Strategik
Jabatan (CBSCD)

 

ms_MYMalay