fbpx
Call Button

Jaringan Antarabangsa, Industri dan Institusi (IIIP)

Utama > Mengenai Kami > Pasukan Pengurusan Jaringan Antarabangsa, Industri dan Institusi (IIIP)

Jaringan Antarabangsa, Industri dan Institusi (IIIP)

UniKL MICET dengan bangganya membawakan sektor Jaringan Antarabangsa, Industri dan Institusi (IIIP). Kami berbangga dalam usaha kami untuk membentuk pemikiran dan sikap positif graduan sebelum dan selepas kehidupan universiti.
 

VISI
Untuk melahirkan graduan yang dinamik sama ada sebagai pengusaha global yang giat atau perindustrian elit dengan DNA UniKL untuk negara.

MISI
Untuk menyampaikan program yang berfaedah kepada pelajar yang berkaitan dengan bidang keusahawanan, gaya hidup & teknikal khusus dalam mengembangkan graduan holistik.

 
 

UNIT JARINGAN INDUSTRI (IL)

Tugas utama unit IL adalah untuk mempersiapkan pelajar UniKL untuk menguasai kemahiran kompetensi industri melalui program seperti Industrialmanship™, kilang pengajaran dan Program Kebolehpasaran Siswazah. Program-program ini dikembangkan dengan teliti berdasarkan kemajuan program akademik untuk menambah kecekapan teknikal dengan sikap kesediaan di tempat kerja di bawah bimbingan pelatih industri dan pakar. Pelajar juga akan diberi kesempatan untuk berkenalan dengan CEO industri dan pemain industry sebagai syarat untuk menyelesaikan program tersebut. Menjelang akhir program ini, graduan seharusnya sudah memperoleh banyak kompetensi untuk diserap terus ke dalam tenaga kerja dengan pengawasan dan percubaan minimum. Unit IL juga mempunyai portal sendiri untuk industri untuk mengiklankan kekosongan dengan keutamaan diberikan untuk lulusan UniKL untuk memohon. Selain daripada latihan industri rutin; Unit IL juga menyediakan program pelatih yang menuju ke pekerjaan (BRITAY™) untuk pelajar yang berjaya ditemuduga.

UNIT TEKNOPUTRA

Unit Teknoputra bertanggungjawab untuk memupuk sifat keusahawanan pelajar semasa mereka di universiti dan setelah bergraduasi. Unit ini merupakan tulang belakang universiti dalam visi dan misi dalam melahirkan usahawan yang mempunyai kemahiran teknikal melalui mata pelajaran akademik dan program pembangunan dengan pelbagai agensi. Pelajar juga digalakkan untuk bermula seawal daripada semester satu untuk mendaftar program GENESIS™ di mana kerjaya keusahawanan mereka akan diberi tekanan sehingga tamat pengajian. Alumni yang sudah menjadi usahawan atau berminat atau juga digalakkan untuk mengikuti program E-Scholar™ untuk lebih banyak peluang perniagaan dan rangkaian. Bahagian ini juga memperjuangkan Dewan Perniagaan Alumni UniKL (DPAU), platform dewan perdagangan alumni yang terbuka untuk semua orang untuk menampilkan kecerdasan perniagaan mereka.

UNIT JARINGAN ANTARABANGSA

Pejabat Antarabangsa UniKL (UIO) mempromosikan Universiti Kuala Lumpur melalui pengantarabangsaan dan globalisasi dengan menyelaraskan kolaborasi dan kerjasama antarabangsa universiti dengan institusi di seluruh dunia. Ini termasuk memberi peluang kepada pelajar UniKL untuk melanjutkan pelajaran di universiti di negara lain. UniKL menyokong ahli akademik dan penyelidik dalam kerjasama pasukan penyelidikan global dengan saintis dalam pelbagai bidang.

UIO memberi tumpuan kepada hubungan antarabangsa dan peluang untuk pelajar UniKL mengalami pengalaman belajar di luar negara (Outbound Mobility) sambil melengkapkan tahun akademik mereka dengan UniKL. Terdapat banyak program akademik seperti program pertukaran pelajar serta kursus jangka pendek untuk mereka yang berminat untuk belajar di luar negara selama dua minggu atau satu semester bergantung kepada program yang ditawarkan (EduTourism, ISEM™ dan ERASMUS+). Mobiliti masuk (Inbound Mobility) mengalu-alukan kedatangan pelajar dari pelbagai pelosok dunia untuk berkumpul dan mengalami DNA dan gaya hidup UniKL di kampus kami. Pelajar UniKL juga harus mendapat manfaat daripada dasar pertukaran pelajar dalam bentuk pembelajaran pengalaman, kematangan, dan perspektif daya saing yang sihat.

Kami mengalu-alukan kedatangan anda ke komuniti UniKL kami dan berharap anda akan mendapat pengalaman terbaik bersama kami.


Pelajar UniKL MICET diminta untuk memilih dan tinggal dari awal pengajian sehingga tamat pada salah satu program yang ditawarkan di atas. Program-program tersebut seterusnya akan menjadi nadi bagi para graduan setelah menjalani pengajian di universiti dan matang dalam sektor dan industri yang berkaitan. 3IP dengan bangga menjadikan program-program ini sebagai kaedah untuk menyokong pemupukan DNA UniKL dalam menghasilkan kecekapan Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional Tinggi (HTVET) untuk graduan kami.

CWAL MICET

CWAL is a Centre of Excellence to empower Malaysian women to attain prosperity and a higher quality of life, in line with the Shared Prosperity Vision 2030

UNIVERSITI KUALA LUMPUR
Branch Campus Malaysian Institute of Chemical & Bioengineering Technology (UniKL MICET)

Lot 1988, Kawasan Perindustrian Bandar Vendor, Taboh Naning,
78000 Alor Gajah, Melaka.

+606 – 551 2000

+606 – 551 2001

BERHUBUNG DENGAN #uniklmicetofficial

Laman web UniKL dibangunkan & dikendalikan oleh
Penjenamaan Korporat & Komunikasi Strategik
Jabatan (CBSCD)

 

ms_MYMalay