fbpx
Call Button

Teknologi Kejuruteraan Alam Sekitar dan Teknologi Kejuruteraan Polimer

Program yang Ditawarkan

Diploma Teknologi Kejuruteraan Kimia

JPT/BPP (N/524/4/0072) 04/26 MQA/PA14383

Revolusi Industri 4.0 seperti pembuatan bahan tambah, bahan termaju, data besar, dan simulasi termaju telah mentakrifkan semula pengeluaran industri. Kini, industri kimia Malaysia semakin rancak mencari tenaga mahir dengan set kemahiran bersedia bagi Industri 4.0 untuk meningkatkan transformasinya.

Bagi menyokong keperluan ini, UniKL MICET kini menawarkan program diploma 2.5 tahun dalam Teknologi Kejuruteraan Kimia (DCET) pada bulan Julai 2021. Kurikulum ini dirancang untuk menghasilkan tenaga kerja dengan kemahiran yang diperlukan untuk ekonomi dan pembangunan negara. Empat pengkhususan utama dalam program ini adalah Kejuruteraan Proses Lestari, Bioteknologi & Bioteknologi, Bahan Termaju dan Teknologi & Kelestarian Kejuruteraan Alam Sekitar.

Diploma Teknologi Kejuruteraan Kimia (Alam Sekitar)

JPT/BPP (R2/524/6/0037) 10/24, MQA A10856

Program ini melibatkan kawalan pencemaran air dan udara, sistem kitar semula, pengurusan sisa dan pengurusan kesihatan awam. Graduan program ini menjalankan tugasan pengurusan sisa pepejal dan berbahaya, merancang rawatan dan pembendungan berdasarkan undang-undang yang ada.

Diploma Teknologi Kejuruteraan Kimia (Polimer)

JPT/BPP (R2/524/6/0036) 10/24, MQA A10855

Program ini merangkumi prinsip dan operasi mesin, pencirian, instrumentasi, proses fabrikasi dan sebatian bahan polimer. Kursus akan menyediakan pelajar untuk kerjaya di industri polimer dan yang berkaitan, atau untuk meningkatkan keberkesanan dan prospek kerjaya bagi yang sedang bekerja; kursus ini menumpukan pada penyatuan penuh teori dan praktikal kejuruteraan polimer; ia dapat menambah pengalaman dan pemahaman ahli teknologi mengenai aspek praktikal kejuruteraan polimer.

Bachelor of Chemical Engineering Technology (Environment) with Honours

JPT/BPP (R/524/6/0062) 02/22, MQA/FA11932

Dalam ruang lingkup kejuruteraan alam sekitar yang luas di Malaysia, bidang-bidang yang diperuntukkan untuk pertumbuhan meliputi rawatan air, pengurusan sisa pepejal (termasuk pengurusan sisa industri dan berbahaya), dan rawatan air sisa domestik dan industri. Jurutera alam sekitar bertanggungjawab untuk melindungi dan mengurus sumber semula jadi, udara, air dan darat. Mereka juga sangat dicari untuk bidang seperti penilaian dampak lingkungan, pencegahan dan pengendalian pencemaran udara, sistem pemantauan / pengelolaan alam sekitar, perundingan alam sekitar, langkah-langkah pencegahan hakisan tanah, pemantauan / pengendalian kebisingan, pengembangan sistem kitar semula dan pemulihan tumpahan minyak.

Bachelor Of Environmental Management And Sustainability Technology With Honours

JPT/BPP(N/0521/6/0001)/06/28, MQA/PA 16052

BEMST offers two exciting specialisations within one amazing programme. It is a collaboration between UniKL Malaysian Institute of Chemical and Bioengineering Technology (MICET) and UniKL Business School (UBIS). The programme is a unique blend of technical and business courses.

Sarjana Muda Teknologi Kejuruteraan Kimia (Polimer) dengan Kepujian

JPT/BPP (R/524/6/0060) 02/22, MQA/FA11930

Graduan dengan kemahiran berkaitan boleh menceburi kerjaya dalam industri polimer huluran dan hiliran seperti kilang pempolimeran, serta industri petrokimia (Petronas), plastik, getah, komposit, automotif, elektronik, perubatan, farmasi, aeroangkasa, cat, tekstil dan lain-lain. Graduan juga mempunyai peluang kemajuan kerjaya yang luas dalam bidang reka bentuk, perundingan, R&D, pendidikan serta di institusi penyelidikan seperti RRI, SIRIM dan MINT.

Sarjana Teknologi Kejuruteraan (Kejuruteraan Kimia)

JPT/BPP (R2/524/7/0043) 10/23, MQA A 9320

Peluang Kerjaya

  • Jurutera penyelidikan dan pembangunan
  • Akademik
  • Penyelidik
  • Perunding

Doktor Falsafah (Kejuruteraan Kimia)

JPT/BPP (R2/524/8/0044) 10/25, MQA A 9321

Peluang Kerjaya

  • Jurutera penyelidikan dan pembangunan
  • Akademik
  • Penyelidik
  • Perunding

UNIVERSITI KUALA LUMPUR
Branch Campus Malaysian Institute of Chemical & Bioengineering Technology (UniKL MICET)

Lot 1988, Kawasan Perindustrian Bandar Vendor, Taboh Naning,
78000 Alor Gajah, Melaka.

+606 – 551 2000

+606 – 551 2001

BERHUBUNG DENGAN #uniklmicetofficial

Laman web UniKL dibangunkan & dikendalikan oleh
Penjenamaan Korporat & Komunikasi Strategik
Jabatan (CBSCD)

 

ms_MYMalay