fbpx
Call Button

Tempat-Tempat Menarik Berhampiran

Home > Partnership > Attractions Nearby

Rebutlah peluang untuk pergi ke luar negara ...

Ditubuhkan oleh Parameswara pada tahun 1390-an, Melaka adalah kegemilangan dan kebanggaan sejarah Malaysia. Di bawah pemerintahannya, ia berkembang, muncul sebagai pelabuhan antarabangsa yang berkembang pesat sehingga penulis Portugis Tome Pires pernah berkata, 'Siapa pun Tuhan Melaka mempunyai tangannya di tenggorokan Venice'. Pelabuhan ini memikat pedagang Jawa, India, Arab, dan China dan segera menarik minat orang Eropah yang perluasan

Apabila Melaka mendapat kebebasannya bersama-sama dengan seluruh rakyat Malaysia dan pada masa kini mempunyai seni bina yang indah dan baik.

Tempat tarikan berdekatan di UniKL MICET, Melaka adalah:

A’Famosa Resort

Resort seluas 520 hektar ini menawarkan penginapan moden, lapangan golf, dan pelbagai kegiatan keluarga - Taman Tema Air A'Famosa, A'Famosa Old West, dan A'Famosa Safari Wonderland. Jarak dari UniKL MICET - 7km

Outlet FREEPORT A'Famosa

Seluas lebih dari 16.000 meter persegi, Freeport A'Famosa Outlet memberi penghormatan kepada warisan Eropah Melaka dengan menampilkan seni bina gaya kolonial Belanda, lengkap dengan tasik dengan air pancut dan kincir angin besar. Terdapat juga kereta dorong kanak-kanak percuma, basikal roda tiga, dan perjalanan karusel untuk pelancong dengan anak kecil. Jarak dari UniKL MICET - 7km

Hutan Lipur Gunung Datuk

Gunung Datuk (884m) terletak di Rembau dan diliputi oleh laluan hutan curam. Perlu 2-3 jam untuk sampai ke puncak dan 2 jam untuk turun ke pangkalan.

Jarak dari UniKL MICET - 13km

Pantai Puteri
 

Pantai sejauh 2.5 km ini menghadap Selat Melaka yang terletak di pinggir barat daya Melaka. Pelbagai aktiviti boleh dilakukan di sekitar pantai, mulai dari memancing, berkhemah, dan tempat kerja untuk nelayan. Ia juga memiliki pasar malam yang membentang di sepanjang jalan selari dengan garis pantai.
Jarak dari UniKL MICET - 36km

Mata Air Panas Cherana Putih

Air bersih, dan panas sesuai untuk merendam kaki dan juga mandi.

Jarak dari UniKL MICET - 5km

Mata Air Panas Gadek

Terdapat 16 kolam di sini. Terdapat kolam besar untuk anda rendam dan kolam kecil untuk anda letakkan dengan berjalan kaki. Kolam yang besar dan hangat biasanya lebih kecil.
Jarak dari UniKL MICET - 15km

Muzium Rembau

Astana Raja Melewar adalah replika istana Raja Melewar yang berusia 300 tahun, Yang Di-Pertuan Besar pertama yang memerintah dari tahun 1773. Replika itu dibina di atas tapak asal istana Raja Melewar dan dibina sesuai dengan asalnya reka bentuk. Bangunan ini menempatkan beberapa galeri pameran, termasuk pameran institusi Datuk Undang Luak Rembau, pameran Adat Perpatih, pameran Sejarah Umum, budaya, dan pameran tradisi Rembau. Perpustakaan awam juga terdapat di sini.

Jarak dari UniKL MICET - 15km

Zoo Melaka

Zoo Melaka adalah zoo kedua terbesar di Malaysia. Terletak 13 km di luar kota Melaka di Ayer Keroh, ia mempunyai lebih dari 1.200 200 spesies yang berbeza. Keistimewaan zoo adalah safari tontonan malam ketika pengunjung berkeliaran di trem untuk melihat pameran hidupan liar pada waktu malam.

Jarak dari UniKL MICET - 29km

Tempat Perlindungan Rama-rama & Reptilia

Butterfly & Reptile Sanctuary adalah tarikan pelancong di Ayer Keroh, kira-kira 15 km timur laut Melaka. Mereka juga dikenal sebagai Taman Rama Rama adalah rumah bagi kumpulan binatang mulai dari rama-rama yang indah hingga ular, kadal, buaya, ikan koi, dan bahkan sepasang macan tutul emas yang cantik. Tersebar di kawasan hutan seluas 11 hektar, kompleks ini adalah hutan sekunder dan taman yang sebahagiannya berlandskap. 

Jarak dari UniKL MICET - 26km

Taman Mini Malaysia & ASEAN

Mini Malaysia & ASEAN Cultural Park adalah taman budaya di mana replika rumah tradisional Malaysia dan ASEAN dapat dilihat. Mirip dengan Pusat Kraftangan Karyaneka di KL, setiap rumah berisi perabot, perlengkapan, dan karya seni yang menggambarkan budaya setiap negeri atau negara. Terletak di Ayer Keroh, Mini Malaysia & ASEAN Cultural Park mempamerkan 13 negeri di negara ini yang mempamerkan senibina tradisional masyarakat tempatan mengikut negeri-negeri di Malaysia.

Jarak dari UniKL MICET - 28km

UNIVERSITI KUALA LUMPUR
Branch Campus Malaysian Institute of Chemical & Bioengineering Technology (UniKL MICET)

Lot 1988, Kawasan Perindustrian Bandar Vendor, Taboh Naning,
78000 Alor Gajah, Melaka.

+606 – 551 2000

+606 – 551 2001

BERHUBUNG DENGAN #uniklmicetofficial

Laman web UniKL dibangunkan & dikendalikan oleh
Penjenamaan Korporat & Komunikasi Strategik
Jabatan (CBSCD)

 

ms_MYMalay